A természetes ételfestékek
2017. május 19. írta: Gyógyfutár

A természetes ételfestékek

A természet ezer színben pompázik, és számtalan olyan anyagot kínál nekünk, amit felhasználhatunk ételeink megfestésére. Ugyanakkor az élelmiszeripar sokszor mégis inkább a mesterséges színezékeket helyezi élőtérbe, amik akár allergiás és egyéb egészségügyi panaszokat okozhatnak. Hogyan kerülhetjük el ezeket, és milyen természetes ételszínezékeket vethetünk be a konyhánkban?

A mesterséges ételszínezékekről

Az élelmiszeripar évtizedek óta előszeretettel használja a mesterséges színezékeket, ezek előállítása ugyanis lényegesen olcsóbbak, mintha valódi növényi anyagokat használnának fel az ételek megfestésére. Ugyanakkor egyes mesterséges színezékek allergiás panaszokat válthatnak ki az arra érzékenyeknél, és egyes kutatások arra utalnak, hogy gyerekeknél dekoncentráltságot, hiperaktivitást is okozhatnak. Az élelmiszeripar nem csak olcsó előállíthatóságuk miatt alkalmazza előszeretettel a mesterséges színezékeket, hanem. mert sok esetben teltebb, erőteljesebb szín érhető el velük. A fogyasztók pedig már megszokták, és elvárják az élénk színű üdítőket, édességeket, szószokat, hogy csak néhányat említsünk.

A megoldás: a természetes ételszínezékek

Ma már egyes élelmiszergyártók mellőzik a mesterséges színezékeket, és ezt a csomagolásokon rendre fel is tüntetik. Választhatjuk ezeket, vagy a sok mesterséges adalékanyag elkerülésére a legjobb, ha házilag készítjük az ételeinket. Ám a színekről ekkor sem kell lemondanunk, mert használhatunk természetes növényi anyagokat az ételek megfestésére.

 

 

Természetes ételfestékek

Bodzabogyó: A bodzabogyóval mennyiségtől függően szürkés lila, vagy akár sötétlila színt is elérhetünk, jól mutat süteményekben, turmixokban például.

Cékla: Nagyon szép élénk rózsaszín kreálható vele, kisebb mennyiségben bevetve pedig halvány rózsaszínt ad. Levét akár gyümölcscentrifugával is kipréselhetjük, vagy a lereszelt céklát megfőzzük, és a főzőlevet használhatjuk színezékként.

Málna, meggy: Szép mély piros színt adnak a süteményeknek, vagy kisebb mennyiségben felhasználva rózsaszínes árnyalatot kölcsönöznek ételeinknek. Kimagozva, megdarálva, átpasszírozva használjuk fel őket, vagy a belőlük kinyert levet egyszerűen csak adjuk hozzá a megfesteni kívánt ételekhez.

Spenót: A spenót levével szép zöldre színezhetjük a frissen gyúrt tésztákat, kenyereket, péksüteményeket.

Sárgarépa: Leve szép narancssárga színt kölcsönöz az élelmiszereknek. Vidám alkotója lehet egy zöldség zselének.

Kurkuma: Az indiai fűszer íze enyhe, színe viszont nagyon élénk napsárga, ami jól használható az ételek megszínezésére. Liszt állaga végett süteményekhez, kekszekhez, szószokhoz nagyon jól használható.

A bejegyzés trackback címe:

http://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr1312506023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.