Az asztma és a természetes tünetcsökkentés
2017. június 10. írta: Gyógyfutár1

Az asztma és a természetes tünetcsökkentés

Az asztma komoly, légzési zavarokkal járó állapot, aminél elsődleges, hogy betartsuk az orvos utasításait. A tünetek csökkentésében természetes módszerekkel megpróbálkozhatunk. Léteznek tüdőre ható tornagyakorlatok, gyógyteák, és a stresszcsökkentő módszerek is segíthetik a tünetek enyhítését. A természetes módszerek alkalmazását beszéljük meg orvosunkkal.

Milyen tünetei vannak az asztmának?

Az asztma kezdeti tünetei hasonlíthatnak a megfázásos, hurutos jellegű betegségekhez, így ha ilyen panaszaink a szokásosnál tovább elhúzódnak, vagy gyakoribbá válnak, akkor forduljunk kezelőorvoshoz. Az asztma jellemző tünetei:

- Köhögés, ami jellemzően éjszaka erősebb

- Légzési zavarok, a légvételek rövidebbé válnak

- Hangos, sípoló légzés

- Nehézlégzés, légszomj

- Szorító érzés a mellkas tájékán

A tünetek jellemzően hullámzóan jelentkeznek, van, hogy pár perc légzési zavar után helyreáll minden. Fontos, hogy ilyen esetben mihamarabb keressünk fel tüdőgyógyász szakorvost, mert ha időben megkezdik az asztma kezelését, akkor azzal megakadályozhatjuk vagy lassíthatjuk az asztma súlyosbodását.

jogging-healthy-sporty-jog-sport-leisure-run-1609995.jpg

Természetes módszerek, amik segíthetnek asztma esetén:

- Asztma esetén olyan gyógynövények lehetnek hatékonyak, amik enyhítik a gyulladásokat és a légcső izmának görcsösségét. Segíthet a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kamilla, a rozmaring, a kakukkfű pedig segíthet a görcsös izmok lazításában. Az édesgyökér jó hatású lehet asztma esetén, segíthet a krónikusan fennálló gyulladás enyhítésében, azonban magas vérnyomás betegség, várandósság, szoptatás, zöld hályog, cukorbetegség és szívbetegség esetén ne fogyasszuk!

- Noha az intenzív sport kiválthat asztmás rohamot, a kisebb intenzitású, rendszeres mozgás jó hatású lehet asztma esetén. Vannak speciálisan, asztmás betegeknek javasolt légzőgyakorlatok, amik segítik a tüdő kevésbé átszellőző területeinek használatba vételét.

- Asztma esetén segíthetnek az állóképességi, kardió jellegű mozgásformák, mint amilyen a futás vagy a biciklizés. Amikor érzi, hogy kezd nehezebbé válni a légzés, akkor azonnal álljon meg. Idővel, ahogy az edzettség javul, többet fog bírni. Fontos, hogy ha csak teheti, akkor ne a szennyezett levegőjű nagyvárosban fusson, hanem parkokban, tisztább levegőn. Ha pollenallergiában szenved, akkor az adott pollen csúcsidőszakaiban inkább zárt térben végezzen mozgást!

- A stressz a legtöbb betegség kialakulásában közrejátszik, így asztma esetén is érdemes elsajátítani valamilyen stresszcsökkentő technikát, például autogén tréninget vagy meditációt.

További cikkeket itt olvashat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr6612566833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása