A striák és a narancsbőr
2017. október 20. írta: Gyógyfutár1

A striák és a narancsbőr

Valószínűleg a férfiak többségét egyáltalán nem zavarja, ha élete párján van egy kis narancsbőr vagy stria; de a nők sokszor nagyon zavarónak élik meg önmagukon ezeket az esztétikai problémákat. Akár még súlyos önbizalomhiány is kialakulhat. A striákat és a narancsbőrt megelőzni könnyebb, mint kezelni; de a tünetek csökkentésére mindig van esély.

Mi is az a stria és a narancsbőr?

A narancsbőr (más néven cellulitisz) a zsírsejtek felszín felé, szabálytalan formában történő kitüremkedése, amely jellegzetes, göröngyös bőrfelszínt eredményez.

A stria pedig a bőr megnyúlásából fakadó csík, más néven terhességi csíknak is nevezik (bár nem csak a várandósság során alakulhat ki). A striák kezdetben lilás, pirosas színűek, később fehér színűvé válnak. A narancsbőr és a stria is jellemzően a fenéken, a combon és a hason a legfeltűnőbb, de kialakulhat még a hónaljnál és a melleken is.

A striák és a narancsbőr kialakulásának oka

A striák a bőr kitágulásából, illetve az ezután bekövetkező összehúzódásából alakulnak ki. A bőr alatt található kötőszövet nem tud a bőr felső rétegével megegyező ütemben átalakulni, így megrepedhet vagy elszakadhat. Ez leggyakrabban a terhesség miatt alakul ki, és leginkább a hason. Ugyanakkor az sem ritka, hogy ha egy tini nagyon gyorsan nő, akkor a combján alakulnak ki a csíkok. Testépítőknél a hirtelen izomtömeg növekedés okozza a bőr megnyúlását, így náluk is előfordulhat a stria. A jojó diéták hatására szintén megjelenhetnek a kellemetlen csíkok.

A narancsbőr kialakulásában nagy szerepe van a kötőszövetek lazaságának, így (csakúgy, mint a stria), a nőket sújtja jobban. A nem megfelelő vér- és nyirokkeringés, a túlsúly és a mozgásszegény életmód is fokozza a tüneteket. A helytelen táplálkozás, a túl sok só, cukor és édesség fogyasztása szintén a cellulitisz malmára hajtja a vizet.

orange-peel-273151_960_720.jpg

Mit tegyünk, ha már kialakult a narancsbőr és a striák?

A cellulitisz és a striák teljes eltűnése sajnos nem igazán lehetséges, viszont a tünetek megfelelő életmóddal (sok sportolás és egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozás), és speciális készítményekkel jelentősen enyhíthetők. Sokféle anticellulit tusfürdő és masszázsolaj kapható, amelyeket érdemes napi szinten használni. Ezek hatóanyagai (például kapszaicin, koffein, rozmaring) segítenek felpezsdíteni a vérkeringést és feszesíteni a bőrt. Terhesség idejére érdemes a striák megelőzésére alkalmas krémekkel kenegetni a has bőrét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr812968421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása