Rendszeres testmozgás az egészségünkért
2017. május 27. írta: Gyógyfutár1

Rendszeres testmozgás az egészségünkért

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk, az az, ha rendszeresen, hetente legalább 3 alkalommal sportolunk valamit. A testmozgás jó hatással van többek között az emésztésre, tüdőnk és vérkeringésünk állapotára. Emellett csökkenti a stresszt, ami szintén nagyon sok betegségért tehető felelőssé. Mi mindenre figyeljünk oda, ha sportolni kezdünk?

Érdemes teljes körű edzésprogramot folytatni. A legjobbat azzal tesszük a testünknek, ha olyan edzéstervet készítünk, amelyben egyaránt helyet kapnak a cardio mozgásformák (mint amilyen az úszás, a kerékpározás, a futás, de egy tempósabb séta is), az izomfejlesztő edzések (erre példa a fitnesz teremben a súlyzós edzések és a kettlebell) és a nyújtás (sok nyújtás van például a jógában, de sok edző tart kifejezetten streching jellegű órákat).

Minden mozgásformát érdemes bemelegítéssel kezdeni. Ez időbe telik, viszont elengedhetetlen fontosságú, ha szeretnénk elkerülni a sérüléseket.

Izomnövelés okosan

Amennyiben szeretne erősebb és izmosabb lenni, akkor arra nagyszerűen alkalmasak az olyan alapgyakorlatok, mint amilyen a guggolás, a fekvőtámasz, a fekve nyomás, a hasprés és a húzódzkodás. Fontos, hogy ne erőltesse túl magát, mert azzal a sérülést kockáztatja, viszont a folyamatos fejlődés érdekében a terhelést mindig érdemes növelni! Minden izomcsoportot hetente 2 alkalommal javasolt megmozgatni, így jut idő a regenerációra, de a fejlődés is biztosított.

cycling-bicycle-riding-sport-38296.jpeg

Az izmok és a vitaminok

Az izmok fejlődése sok fehérjét és szénhidrátot igényel. Azonban a fehérjebevitel mellett arra is javasolt odafigyelni, hogy a szervezetünket ellássuk az izomépítéshez szükséges vitaminokkal. Ilyen például a C-vitamin, ami antioxidáns lévén óvja a sejteket a szabad gyököktől, így segíti elő a regenerációt. Emellett a kollagéntermelésben is részt vesz, amely a csontok és izmok között található. A D-vitamin jó hatással van a csontrendszerre, és elősegíti a kalcium felszívódását – a kalcium pedig fontos szerepet játszik az izom összehúzódások során. 

További életmóddal kapcsolatos érdekes, informatív cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr8212531839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása