Mindent a D, illetve D3-vitaminról
2017. május 30. írta: Gyógyfutár1

Mindent a D, illetve D3-vitaminról

A vitamin, mely az immunrendszert is erősíti

D-vitamin alatt több kémiailag eltérő, de biológiai hatásában egymáshoz nagyban hasonlító hormonszerű anyagot értünk. Az egyik ilyen molekula az ergokalciferol, azaz a D2-vitamin, a másik pedig a kolekalciferol, azaz a D3-vitamin, amely erősebb hatást gyakorol a szervezetre. A D-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében, a csontok fejlődésében, és depresszióellenes hatása is lehet.

Hogyan támogathatja szervezetünket a D-vitamin?

- Elősegítheti a kalcium beépülését a csontokba. Jelentős szerepet tölthet be a csontfejlődésben, így csecsemőknek elengedhetetlen e vitamin adása. Időseknél a csontritkulás megelőzésében is lehet szerepe.

- Az immunrendszer működéséhez is elemi fontosságú.

- A fogak egészségének megőrzésében is szerepe lehet, emellett az állkapocscsont csontsűrűség vesztését is segíthet megakadályozni.

- Egyes bőrbetegségek kezelésében is hatékony lehet, ilyen például a psoriasis, avagy a pikkelysömör.

- A D-vitamin hiánybetegsége az angolkór, ami szerencsére ma már meglehetősen ritka, és megfelelő D-vitamin bevitellel megelőzhető a kialakulása.

deck-chair-1392591_960_720.jpg

 Hogyan juthatunk hozzá a napi D-vitamin mennyiséghez?

- A D-vitamin különleges vitamin, olyan szempontból, hogy a bőr napoztatásával hozzájuthatunk. Tavasztól őszig napi mintegy 20 perces napfürdő segít feltöltekeznünk ebből a fontos vitaminból.

- Emellett kisebb mértékben a táplálékból is bevihetjük. D-vitamint tartalmaz például a hal, a sajt, a tojás és a belsőségek.

- Vitamintabletták, illetve D-vitamin cseppek szedésével is fedezhetjük a szükséges mennyiséget. Egy felmérés szerint tél végére az európai lakosság mintegy 95%-ának D-vitamin hiányos a szervezete, így az ősztől, tavaszig tartó, napsütésben szegényebb időszakban mindenkinek javasolt e vitamin pótlása. Csecsemőkorban is elengedhetetlen az adása, a picik egészséges fejlődéséhez szükséges!

Mennyi a napi szükséglet D-vitaminból?

Gyerekeknek napi 400 Nemzetközi Egység, a felnőtteknek pedig napi 200 NE az általános ajánlás, azonban újabb kutatások szerint ennél többre, akár 1000-2000 NE-re is szükség lehet. A babák D-vitamin adagolásával kapcsolatban kérjünk tanácsot a gyerekorvostól vagy a védőnőtől. 2 hetes koruktól egészen 1 éves korukig mindennap kell adni ezt a vitamint, 3 éves korukig pedig az októbertől áprilisig tartó időszakban javasolják.

Milyen készítményekkel juttathatunk D-vitamint a szervezetünkbe?

A babáknak csepp formában kell adni, egyébként pedig hozzájuthatunk kapszulák, rágótabletták és pezsgőtabletták formájában is.

További cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr212549909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása