Hamarosan virágzásnak indul, ez az igazán látványos és illatos növény. Sokrétűen felhasználható gyógynövényként és fűszernövényként, a mediterrán konyha egyik fontos kelléke. Dísznövénynek sem utolsó, hiszen gyönyörű lila, kék, rózsaszín vagy fehér virágaival minden kert központi eleme lehet.
A mediterrán konyha régóta használja a levendulavirágot bárány, hal és zöldségételek fűszerezésére. A Provence-i fűszerkeverékben is megtalálható, valamint a gyros egyik alap ízesítője.
Használatánál fontos a mértékletesség, hiszen erős aromája van, ezért nagyon kis mennyiség is elég belőle.
A szárított levendula virágaiból könnyen készíthető házi levendulás cukor. Ehhez 20 dkg cukorhoz egy teáskanálnyi virágot kell elkeverni, mely jól zárható üvegben hónapokig eltartható.
Levendulavirágot használják csokoládé ízesítésre, valamint süteményekben is. Vanília ízű krém, puding, fagylalt megbolondításához használhatunk egy csipetet belőle. Kellemesen kiemeli az édes, vaníliás ízt, miközben különleges aromával gazdagítja azt.
Gyógyhatása
Idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató gyógytea keverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Bazsalikom, rozmaring és szurokfű hozzáadásával fokozni lehet a hatását. Egyszerű vízgőz desztillációval nyert illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat.
Szekrénybe téve megóvhatjuk ruháinkat a molylepkéktől.
További gyógynövényekről a Gyógynövény lexikonunkban olvashat.