Az őszi, jó illatú séták alkalmával legyünk figyelmesek és kutassunk kökény után. Bár a kökény tövisei nem a barátságos táborba tartoznak, ehhez a túrós finomsághoz elég 2 marékkal a hamvas kék bogyóból. Aki megkívánta, de nincs 10 kilométeres körzetben kökény, az helyettesítheti piros szőlővel.
Hozzávalók a krémhez:
500 gramm túró
250 mascarpone
15 dkg cukor
1 citrom leve és héja
Torta alap tésztához:
4 tojás
1/2 bögre liszt
1/2 bögre mandulaliszt
1 görög joghurt
1 dl olaj
3 csomag vaníliás cukor
1/2 bögre cukor
2 marék kökény
Elsőként a krémhez való hozzávalókat helyezzük egy tálba és keverjük el. A sorrend tulajdonképpen mindegy. Ha ezzel megvagyunk, tegyük be a hűtőbe a krémet pihenni.
A süti alapját egy kevert tészta fogja adni, amit az alábbi módon készítünk el: 4 egész tojást, a cukrot és a joghurtot elkeverjük. Hozzáadjuk a két lisztfélét, végül az olajat. Egy csipet szódabikarbónát is keverünk a tésztához és kiöntjük egy kivajazott tortaformába.
A megmosott kökényt beledobáljuk a tortaformában csücsülő tésztába. Nem kell félni, úgyis lesüllyednek a bogyók. 180 fokos sütőbe 40 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni és csak azután vágjuk ketté. Kenjük meg a túrós-mascarpone krémmel. Díszítésként tehetünk rá pár szem kökényt, citromszeleteket.