A tojás allergia
2017. október 18. írta: Gyógyfutár1

A tojás allergia

Nincs egyszerű helyzetben az, aki allergiás a tojásra, ugyanis a legtöbb kész és félkész étel tartalmazza ezt az amúgy tápláló ételt – gondoljunk akár a rántott húsra, a süteményekre vagy a levesporokra. És mivel a tojás allergia nem gyógyítható betegség, ezért a kezelés lényege pont az, hogy kizárjuk a tojást a táplálkozásunkból. Szerencsére vannak olyan konyhai trükkök, amivel a tojás szinte észrevehetetlenül pótolható, és még a rántott húsról sem kell lemondani! Ritkán hallunk a tojás allergiáról, pedig nem olyan ritka: hazánkban minden 100. embert érinti ez a betegség.

A tojás allergia tünetei

A tojás allergia születéstől fogva fennáll, így tipikusan akkor jelentkeznek először a tünetek, mikor a kisgyermek hozzátáplálása megkezdődik. Az is előfordulhat, hogy már a kisbaba is tüneteket mutat, mert a tejjel átjuthatnak az anya által fogyasztott tojás allergizáló összetevői a csecsemő szervezetébe. Ilyenkor a kicsiknél hasfájás lép fel, és allergiás bőrtünetek és ekcéma is lehet a panasz. Ha a tojás allergia a hozzátáplálás során jelentkezik, akkor az alábbi tünetek alakulhatnak ki étkezés után:

  •     kiütések
  •     bőrpír
  •     viszketés
  •     duzzanat az arc, az ajkak és a torok területén
  •     légszomj
  •     hasfájás, émelygés, hányás, hasmenés.

befalo_9.jpg

A tojás allergia kezelése

Fontos, hogy aki tojás allergiában szenved, az teljes egészében mellőzze táplálkozásából ezt az ételféleséget. Mivel a betegség gyermekkorban alakul ki, ezért a gyerekeknek már ez lesz a természetes, mert ebben az élethelyzetben nőnek fel.

Ha a fenti tünetek jelentkeznek a gyermeknél, akkor forduljunk orvoshoz, aki egy vérvételből kideríti, hogy valóban tojás allergia áll-e a háttérben.

A tojás allergia tüneteit – ha azok enyhe formában jelentkeznek – otthon is csillapíthatjuk. Az alábbi, vény nélkül is kapható készítmények segíthetnek: a bőrtünetek, csalánkiütések elleni krém, görcsoldók, hasmenés, hányás, hányinger elleni szerek, fájdalomcsillapító tabletták.

Homeopátiás szerekkel is megpróbálhatjuk csillapítani az enyhébb allergiás reakciókat.

Aki tojás allergiával él, neki sem kell lemondani a finomságokról. Lehetséges például tojásmentes rántott húst készíteni, ilyenkor vízben áztatott, majd összeturmixolt lenmaggal helyettesíthetjük a tojást. Szerencsére kapható sokféle tojás nélkül készült száraztészta, így ezekről az ételekről sem kell lemondani. Szódabikarbóna bevetésével pedig tojásmentes piskóta is készíthető.

Ha készételt vásárolunk, mindig ellenőrizzük az összetevők listáját, mert sok olyan ételféleség is tartalmazhat tojást, amiről nem gondolnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr1412968361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása