Tippek hőségriadó esetére
2017. június 20. írta: Gyógyfutár1

Tippek hőségriadó esetére

A globális felmelegedés hozza magával, hogy nyaranta egyre többször kell hőségriadóval számolnunk. Mire figyeljünk oda ilyenkor, hogy szervezetünk minél jobban átvészelje a kánikulai napokat?

 

  1. Hacsak lehet, tartózkodjunk minél többet hűvös helyen. A legjobb, ha klimatizált épületben tölthetjük időnk nagyobb részét, és otthonunkban is van klíma, persze erre nincs mindenkinek lehetősége.

 

  1. Fogyasszunk legalább napi 3 liter folyadékot. Ennél többet igyunk, ha melegben dolgozunk, vagy nehéz fizikai munkát végzünk. Kerüljük az alkohol, a cukrozott üdítők és a kávé fogyasztását, ezek ugyanis egészségtelenek, illetve inkább vizet vonnak el a szervezetünktől. Igyunk inkább ásványvizet, gyógyteákat, frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket. A gyógyteák közül hűsítő érzetet kelthet a borsmenta és a fodormenta.

 

  1. A hőség fokozottan megviseli az idősek, a gyermekek és a krónikus betegségben szenvedők szervezetét, figyeljük oda rájuk fokozottan. Ha idős szerettünk egyedül lakik, telefonáljunk rá naponta akár többször is, hogy minden rendben van-e vele.

 

  1. Ha nincs otthon klíma, akkor éjszaka próbáljuk lehűteni a lakást alapos szellőztetéssel. Még jobb, ha egy ventilátort állítunk az ablakba, ami befújja a kinti, hűvösebb levegőt otthonunkba. Reggel, ahogy melegszik a levegő, zárjuk be az ablakokat, és sötétítsük el teljesen a lakást, így kevésbé fog felmelegedni. 

 swimming-1502563_960_720.jpg

 

  1. Bár a szoba hőmérsékletét nem befolyásolja, de a hőérzetet kellemesebbé tehetjük ventilátorral. Még jobb, ha lefagyasztott vizes palackokat teszünk a készülék elé, ám arra fokozottan ügyeljünk, hogy semmiképp se érje víz a ventilátort, mert akkor fennáll az áramütés veszélye. Emiatt a lefagyasztott palackokat tegyük egy edénybe, és úgy állítsuk a készülék elé.

 

  1. Ne vigyük a gyerekeket napra, és amikor tehetjük, mi magunk is tartózkodjunk zárt helyen, vagy legalábbis árnyékban délelőtt 11 és 15 óra között. Világos színű, lenge ruhákat viseljünk, ha lehet, természetes anyagból.

 

  1. Ne hőségriadó ideje alatt akarjunk edzéscsúcsokat döntögetni, a legjobb, ha ilyenkor pihenünk, amennyit csak tudunk. Ha semmiképp nem bírjuk ki sportolás nélkül, akkor kora hajnalra, vagy késő estére időzítsük az edzést, és legyünk kíméletesek magunkhoz, egy laza átmozgatás is bőven elég ilyenkor!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr2512605141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása