Hogyan tegyük biztonságosabbá a túrázást?
2017. május 26. írta: Gyógyfutár1

Hogyan tegyük biztonságosabbá a túrázást?

Az erdőjárás hatalmas öröm: a friss levegőn végzett gyaloglás, a természet színei és a jó társaság számtalan pozitív testi-lelki hatással járnak. Ugyanakkor a természet veszélyeket is rejt magában: kullancsok okozta fertőzéseket, rovarcsípéseket, napégést, és kisebb-nagyobb sebeket könnyen begyűjthetünk a kirándulás alatt. Hogyan készüljünk fel ezekre az esetekre, milyen eszközökkel egészítsük ki a túrafelszerelést?

Kullancs kiszedő csipesz: A hazai kullancsok fertőzöttek lehetnek az agyhártyagyulladás és a Lyme-kór kórokozójával. Mindegyik veszélyes, nehezen kezelhető betegség. Az agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, a kezdeti oltási program után 3 éves emlékeztető oltások adásával érhető el a folytonos védettség. A Lyme-kór ellen azonban nincs oltás, és gyógymódja nehézkes: durva, hosszú időn át tartó antibiotikum kúrával kezelhető. Ha megcsíp egy kullancs, akkor a mielőbbi eltávolításával jelentősen csökkenthető a fertőzések esélye! Éppen ezért javasolt, hogy mindig legyen a hátizsákunkban egy kullancs kiszedő csipesz, amivel szakszerűen kiszedhetjük magunkból a vérszívót.

Rovarriasztó: A szúnyogok és kullancsok elleni védekezésnek legjobb módja a megelőzés. Javasolt ezért a rovarriasztó sprayk, vagy krémek használata, melyekkel érdemes néhány óránként újra befújni magunkat! Olvassuk el mindig a csomagoláson, hogy az adott készítmény hány órára nyújt védettséget! Lényeges, hogy nem mindegyik típus alkalmas kisgyermekek számára, erről a csomagolás alapján tájékozódhatunk.

turazas.jpg

Fényvédőkrém: Leégni még akár télen is le lehet, ha hosszú órákat töltünk a szabad levegőn, és süt a nap. Így ha kirándulunk, akkor az év minden szakában jó, ha van nálunk napozókrém, vagy napozótej. Érdemes magasabb faktorszámút választani, különösen kisgyermekeknek! Jó, ha úgy időzítjük a túrát, hogy kánikulai napokon a délelőtt 11 és délután 15 óra közötti időszakot az árnyasabb erdőben töltsük el, ne a napon.

Sebtapasz és sebfertőtlenítő: Túrázás közben gyakran kell leküzdenünk különböző akadályokat: meredek, csúszós lejtők és emelkedők övezik utunkat, de gyakran kell kerítést mászni, vagy átkelni egy patakon. Könnyen megcsúszhatunk, és ilyenkor könnyű összeszedni kisebb-nagyobb sebeket. Ha nagyobb a sérülés, akkor forduljunk mihamarabb orvoshoz, de a kisebb sebeket mi magunk lekezelhetjük a túracsomagban lévő eszközökkel. Minimálisan egy sebfertőtlenítő spray és sebtapaszok legyenek mindig nálunk!

További érdekes, hasznos bejegyzéseket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr7412531513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása