5+1 nyári gyógytea nemcsak betegeknek
2017. június 26. írta: Gyógyfutár1

5+1 nyári gyógytea nemcsak betegeknek

Nyáron napi legalább 2-3 liter folyadékot javasolt meginni, mely hőségriadó esetén, vagy nehéz fizikai munka végzésekor, még ennél is több lehet. Nem mindegy azonban, mivel pótoljuk a kiizzadt folyadékot: a víz és a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek mellett a legjobb választás a gyógytea. Íme a legjobb nyári gyógyteák listája. 

Csipkebogyó: Finom, kellemesen savanykás tea, amiből naponta akár egy-két litert is megihatunk. Nagy előnye, hogy nem kell vizet forralni hozzá, hideg vízben kell egy éjszakára beáztatni. Magas a C-vitamin tartalma, immunrendszer erősítő hatásáról ismert, segítheti a fertőzéses betegségek megelőzését.

Bodza: Bár kevesen tudják, de szintén készíthető áztatással. Fontos, hogy ha frissen szedjük, akkor a szárát szedjük le, és csak a virágokat áztassuk be vízbe, néhány óra erejéig. Ezután akár zamatos bodza limonádét is kreálhatunk belőle, citromlé és némi édesítő (xillit vagy stevia) hozzáadásával. Megfázásos panaszokat enyhítheti az ital, de teljesen egészségesen is ihatjuk, hiszen nagyon finom. 

5076312359_b9897774cb_b.jpg

Fodormenta, borsmenta: Ezen gyógyteák kellemes, mentolos íze hűsítő hatást kelt, fogyasszuk őket bátran a nyári hónapokban. Amellett, hogy finomak, még az emésztésünkre is pozitív hatást gyakorolhatnak.

Levendula: Sokan vannak, akik nyugtalanul alszanak, ha a lakásban 25-26 Celsius fok felé emelkedik a hőmérő higanyszála. Ilyenkor segíthet a nyugtató hatású levendula, ami hatékonyan enyhítheti az alvászavarokat. Levendulateából viszont ne igyunk nagy mennyiséget, lefekvés előtt egy-két csésze langymeleg tea elkortyolgatása bőven elegendő.

Erdei szeder: Nagyon ízletes gyógytea, ráadásul segíthet a cukorszint stabilizálásában és vasat is tartalmaz.

Fehér akácvirág: Nyáron sokaknál jelentkezik, illetve súlyosbodik a gyomorsav-probléma. Az első, hogy kivizsgáltassuk orvossal a tüneteket. A fehér akácvirág savcsökkentő hatású, ezért étkezés után nem javasolt fogyasztani. Igyunk belőle lefekvés előtt egy csészével!

Tippek a nyári gyógytea fogyasztáshoz

- Ha valamilyen egészségügyi problémánk van, forduljunk orvoshoz, és vele egyeztessünk az adott gyógytea fogyasztásáról.

- Érdemes váltogatni a gyógyteákat, egyik nap az egyik fajtából inni, másnap pedig egy másmilyen növény főzetét kortyolgassuk, így elkerülhetjük a túl intenzív hatást.

- A gyógyteák langyosan is nagyon finomak, de klassz jeges teát is készíthetünk belőlük. Ehhez főzzük őket a szokásosnál egy kicsit töményebbre, majd miután kihűlt, tegyünk bele bele jégkockákat.

 

További cikkeket itt olvashatsz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr4012605365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása