Ha támad a sav
2017. május 29. írta: Gyógyfutár1

Ha támad a sav

Reflux diéta

A túlzott gyomorsav termelés népbetegség, ám nem kellene így lennie, mivel kialakulásában nagyban közrejátszanak életmódbeli tényezők. A tünetek az egészen enyhe, reggeli gyomorsav megjelenésétől egészen a légszomjat és nyelőcsőfekélyt okozó súlyos betegségig terjedhetnek. Első körben vizsgáltassuk ki magunkat, és fogadjuk meg orvosunk tanácsait, másrészt pedig itt az idő kialakítani a saját reflux diétánkat!

Tippek a reflux diéta kialakításához

- A reflux diéta legfontosabb eleme, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk semmit! A gyomorsav ugyanis fekvő helyzetben tud leginkább visszacsorogni a nyelőcsőbe, így a késő este elfogyasztott ételeknek könnyen lesz a következménye savasodás.

- Javasolt elkerülni azon élelmiszereket, melyek izgatják a felmaródott nyálkahártyát, illetve csökkentik a nyelőcső záróizmának tónusát. Figyeljük meg, hogy a mi szervezetünk melyik ételekre reagál a tünetek súlyosbodásával, de általánosságban elmondható, hogy az alkoholok, a csokoládé, a paradicsom, a kávé, a csípős fűszerek és a citrusfélék okozhatnak problémákat. Javasolt egyébként sok nyers zöldséget és édes gyümölcsöket fogyasztani.

- Ne tömjük tele soha a gyomrunkat, ám éhezni sem szabad! Együnk inkább 2-3 óránként kisebb mennyiségű ételt.

- Ha túlsúlyt cipelünk magunkon, akkor azt adjuk le, ettől is joggal várhatjuk tüneteink csökkenését.

- India ősi egészségmegőrző rendszere, az ájurvéda úgy véli, a reflux oka a tűz elem túlzott felhalmozódása a szervezetben. Ez kialakulhat túl sok csípős, sós és savanyú étel fogyasztása miatt, de a nagy hőség, a túl sok napozás, és a hosszan elnyúló harag és idegesség szintúgy közrejátszhat kialakulásában. Az ájurvéda azt javasolja, hogy a hűtő hatású, levegő elemhez tartozó ételekből fogyasszunk többet. Ajánlott például a saláta, a spenót, a brokkoli, karfiol, kukorica, káposzta, kelbimbó, a sötét színű bogyós gyümölcsök és a kókusz fogyasztása. Emellett a körte, az alma, a baromfi és a gabonafélék fogyasztását ajánlja még az indiai rendszer.

fruit-2109043_960_720.jpg

- Nehéz eligazodni a sokféle táplálkozási tanács között. Ami a legtöbb irányzatban közös, és érdemes megfogadni, az az, hogy javasolt drasztikusan lecsökkenteni a tartósítószerekben és finomított alapanyagokban bővelkedő, félkész ételek fogyasztását (mint amilyen például a kristálycukor, a fehér liszt, a levesporok, cukros üdítőitalok), és ezek helyett friss hozzávalókból, frissen célszerű elkészíteni az ételeket, sok gyümölcs és zöldség felhasználásával.

További érdekes cikkeket itt talál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr4512531735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása