10 táplálkozási tanács PCOS - sal küzdőknek
2017. szeptember 11. írta: Gyógyfutár1

10 táplálkozási tanács PCOS - sal küzdőknek

Cisztaűző étrend

A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, de a probléma több szervet is érinthet, mivel valójában egy komplex anyagcserezavarról van szó. Szerteágazó tünetei miatt Policisztás Ovárium Szindrómának nevezzük ezt a fiatal nők körében gyakori megbetegedést.

Miért alakul ki a PCOS?

A PCOS a vezető meddőségi okok közt szerepel, minden tizedik fogamzóképes korban lévő nőt érint. Kialakulásában örökletes, és környezeti tényezők is szerepet játszanak. A betegségben szenvedők majdnem felénél inzulinrezisztencia is fennáll, ez pedig a későbbiekben cukorbetegséghez vezethet.

A környezeti faktorok közül ki kell emelni a mozgásszegény életmódot, a rendszertelen táplálkozást, és az erős stresszhatást.

Hogyan kezelhető a PCOS?

A PCOS gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség. A gyógyszeres kezelést endokrinológus állítja be, ezen kívül fontos a mozgás és a diéta, ezek folytán pedig az ideális testsúly elérése és megtartása.

A betegségben szenvedők gyakorlatilag az inzulinrezisztencia kezelésére is szolgáló diéta alapszabályait kell, hogy kövessék, melyek a következők: 

1. Rendszeresen, 2-4 óránként étkezzünk, naponta 5-6 alkalommal. A reggelit nem szabad kihagyni! Minden étkezés tartalmazzon valamennyi szénhidrátot, ezekből a lassan felszívódó szénhidrátokat kell preferálni.

2. Főként alacsony glikémiás indexű ételekből álljon össze az étrendünk, mert ezek nem emelik meg hirtelen a szervezet vércukor szintjét.

3. Inzulin iránti érzékenységünk a nap folyamán változik, reggel a legrosszabb, így reggelire lassan felszívódó szénhidrátokat (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs) kell fogyasztani, délben egy kis édesség is belefér, uzsonnára legjobb valamilyen idénygyümölcs, vacsorára pedig ismét a lassan felszívódó szénhidrátokat és a fehérjét (pl. csirkemell) részesítsük előnyben.

4. Húsok közül igyekezzünk a kevesebb telített zsírt tartalmazóakat választani, mint a hal, csirke, pulyka.

5. Mérsékeljük a zsiradékfogyasztást, válasszuk az egészségesebb alternatívákat, mint az olívaolaj vagy kókuszolaj, illetve próbáljunk minél több omega 3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztani. Az omega 3 zsírsav megtalálható különféle halakban, magvakban.

guess-attic-girl-woman-pretty.jpg

6. Kerülni kell a finomított lisztet, használjunk helyette teljes kiőrlésű lisztet vagy zabpelyhet, továbbá fogyasszunk sok zöldséget. Mindezzel jelentősen meg tudjuk növelni a rostbevitelt.

7. A diéta egyik legfontosabb része a cukor elhagyása. Ha édességet szeretnénk készíteni, használjunk inkább édesítőket, mint a xillit, stevia, vagy eritrit. Vegyük figyelembe, hogy egyes gyümölcsök is sok fruktózt tartalmaznak.

8. Csökkentsük a sófogyasztást. Ez a magas vérnyomás betegség megelőzésében, illetve kezelésében lényeges.

9. Ügyeljünk a folsavbevitelre (magas folsavtartalmú ételek: gabonapehely, csirkemáj, lencse, spárga, csicseriborsó, spenót, földimogyoró).

10. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. 2,5-3 liter folyadék bevitele az ideális, ennek nagy része víz, ásványvíz legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr5612820886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása