Számoljunk le a tyúkszemmel!
2017. június 09. írta: Gyógyfutár1

Számoljunk le a tyúkszemmel!

A tyúkszem fájdalmassá teheti a járást, ráadásul hamarosan itt a szandálok és papucsok szezonja, ilyenkor esztétikailag is nagyon zavaró, ha egy vagy több sárgás színű bőr megvastagodás látható a talpunkon. Szerencsére ma már sok olyan modern készítmény kapható, amelyek segítenek leszámolni a tyúkszemmel.

Mi is az a tyúkszem?

A tyúkszem fokozott szaruképződéssel járó bőrkinövés a talpakon. Legtöbbször kerek vagy ovális formájú, színe pedig sárga. A megvastagodott bőrréteg laposan kiemelkedhet környezetéből. Az elváltozás közepén egy befelé terjedő szarutüske található, ami járás közben nyomhatja az idegvégződést, ezzel pedig akár erőteljes fájdalmat válthat ki. Mérete lehet néhány mm, de akár egy-két cm is, és az sem ritka, hogy egymás mellett több tyúkszem jelenik meg.

Miért alakul ki a tyúkszem?

Alapvetően kétféle oka lehet kialakulásának. Idősebbeknél általában ott alakul ki, ahol fokozott nyomásnak van kitéve a talp. A túlsúly és az egész napos állás növeli előfordulási esélyét, emellett különféle ortopédiai problémák szintén közrejátszanak megjelenésében. Fiatalabbaknál és gyerekeknél jellemzően inkább vírusfertőzés lehet az oka.

pedicure-female-blanket-feet-toes-woman-barefoot-931921.jpg

Tippek a tyúkszem kezelésére

- Mint minden egészségügyi panasznál, így a tyúkszem esetén is érdemes orvoshoz fordulni, aki a tünetek alapján diagnosztizálja, hogy valóban erről a betegségről van-e szó.

- Ha vírus okozza a tyúkszemet, akkor vírusellenes készítmények adása jelenti a kezelést.

- Napjainkban többféle vény nélkül kapható készítmény létezik erre a gyakori egészségügyi panaszra, például tyúkszem tapaszokat és ecsetelőket is kaphatunk. Ezek a készítmények általában szalicilsavat tartalmaznak, amelyek megpuhítják a bőrfelületet, és egy idő után eltávolíthatóvá válik a tyúkszem.

- Amennyiben ortopédiai ok van a tyúkszem hátterében, akkor annak kezelésével foglalkozni kell, mert egyébként a tünetek újra meg újra kiújulnak.

- Ha gyakran jelenik meg tyúkszem a lábon, és túlsúlyt cipelünk magunkon, akkor célszerű leadnunk a többlet kilókat. Ehhez ne drasztikus diétát válasszunk, mert annak könnyen visszahízás lehet a vége. Inkább főzzünk egészségesebb alapanyagokból, a fehér liszt helyett használjunk teljes kiőrlésűt, a kristálycukor helyett pedig nyírfacukrot vagy sztíviát.

- Amennyiben semmi más nem segít, akkor a műtéti megoldás jöhet szóba. A tyúkszemek lézerrel eltávolíthatók, ami a beteg szövetrészeket egész egyszerűen elpárologtatja. A lézeres műtét előnye, hogy nincs szükség utána varratra, és általában gyorsan gyógyul.

További cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr3812566785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása