Mindent a barázdazárásról
2017. június 24. írta: Gyógyfutár1

Mindent a barázdazárásról

Fogaink könnyen romlanak, és ugyan pótolhatók, de valójában semmilyen pótlás nem lesz ugyanolyan, mint az igazi fog. Éppen ezért vigyázzunk rájuk minél jobban! A barázdazárás egy olyan fogorvosi művelet, amivel jó eséllyel megelőzhető a rágófogak szuvasodása.

Mikor végzik el a barázdazárást a fogorvosok?

Gyerekeknél javasolt barázdazárást végezni, akkor mikor az ínyből előtörnek a rágófogaik. Hasznos lehet a művelet, mikor a fogak barázdáinál meggyengül a zománcréteg, ám még nincsen szuvasodás.

Többnyire a maradandó fogaknál vetik be a műveletet, a tejfogakon csak abban az esetben történik barázdazárás, ha azok fokozottan ki vannak téve valami miatt a szuvasodás veszélyének.

Miért csak gyermekeknél végeznek barázdazárást?

Mert az ő fogak genetikai okok miatt romlékonyabb, ha 18 éves korukig nem szuvasodik a barázdák környéki rész, akkor valószínűleg utána sem fog gyorsan elromlani a foguk.

Fáj-e a barázdazárás?

Nem, ez egy teljesen fájdalommentes, mindössze néhány percig tartó művelet. Érzéstelenítő injekció adására sincs hozzá szükség, ami a legnagyobb fájdalmat szokta általában okozni a fogászati beavatkozásoknál.

498450545_1280x720.jpg

Hogyan kell elképzelni, mi fog történni a rendelőben?

A fogorvos megtisztítja az érintett fogakat, majd egy enyhe, maró hatású savval érdessé teszi a felületüket. Ezután ráteszi a barázdákra a folyékony tömőanyagot, ami szétterül, és feltölti a barázdákat. Egy kék fényű lámpával megvilágítja a tömőanyagot, amitől az megkeményedik. Ha szükséges, ezután valamennyit lecsiszol az anyagból. A barázdazáró anyag akár élethosszig is a helyén maradhat, ám van egy kevésbé kopásálló tömőanyag is, ami könnyen kieshet, emiatt a félévenkénti fogorvosi kontrollon ellenőriztetni kell.

Mennyire eredményes a barázdazárás módszere?

Kutatások alapján a barázdazárás után 20 évvel a nagy őrlők 65 százaléka még mindig teljesen egészséges, és alig több mint tíz százalékban alakul ki bennük szuvasodás. Fontos megemlíteni, hogy a szép eredményhez megfelelő szájhigiénia is szükséges. A fogakat naponta legalább 2 alkalommal meg kell mosni, de inkább minden étkezés után! Tanítsuk meg a gyerekeknek a fogselyem használatát is, amivel a fogközök hatékonyan kitisztíthatók.

További cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr2712605247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása