A helyes fültisztítás szabályai
2017. június 29. írta: Gyógyfutár1

A helyes fültisztítás szabályai

Ki gondolta volna, hogy a fülben található zsír fontos védelmi funkciót lát el? Miért érezzük úgy, hogy jobb megszabadulni tőle?

A fülzsírt a hallójárat nyirokmirigyei termelik, és létfontosságú szervünk tisztán tartása mellett a külső behatásokkal szemben is védelmet nyújt.

Legtöbben a fültisztító pálcikát választják, ha a hallószervük tisztán tartásáról van szó. Nem biztos azonban, hogy ez a megoldás a várt eredményt hozza. A fülzsír az elhalt hámsejteket, a hallójáratba került port és egyéb szennyeződést segít eltávolítani. A mindennapos és főként helytelen fülpiszkáló-használattal pedig nem az öntisztító folyamatot támogatjuk, hanem esetleg még beljebb nyomjuk a testünk által termelt viaszos anyagot.

Probléma lehet az is, ha túlzottan eltávolítjuk a hallójárat védelmét biztosító zsírt, ezért az nem képes ellátni a baktérium-, vírus- és gombaölő feladatát.

earring-ear-person-wood-jewelry-wood-earring-woman-58714_1.jpg

Hogyan segíthetjük a hallójáratunk öntisztító mechanizmusát?

  • A fülpiszkálót (más nevén: fültisztító pálcát) a fülkagyló tisztán tartására használjuk! Figyeljünk annak megfelelő használatára, így elkerülhetők az esetleges későbbi problémák.
  • Legjobb, ha fürdés közben vízzel megmossuk a fülkagylót és annak környékét, a hallójáratunk bemenetét pedig nedves ujjunk segítségével tartjuk tisztán. Ilyenkor egy vékony rétegű, puha törlőkendő is hasznos lehet!
  • Mosakodás után gondosan szárítsuk meg a fülkörnyéket, hogy elkerüljük a gombák és baktériumok elszaporodását!
  • A paraffinolaj és az olívaolaj, valamint az ezeket a hatóanyagokat tartalmazó szerek (spray-k) használatával védőréteget képezhetünk a száraz hallójáratban. A megfelelő készítménnyel egyszerűen és könnyedén oldhatjuk fel a beszáradt fülzsírt.

A gyermekeket is érdemes minél előbb rászoktatni erre a pár egyszerű lépésre, hiszen az ilyen módon végzett tisztálkodás mellett a váladék normális esetben magától képes távozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr312620703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása