Július számos zöldség és gyümölcs érési hónapja, többek között ilyenkor szüretelhető a karalábé, a cukkini, a füge, a görögdinnye és a zöldpaprika. Mi most 3 igazán ízletes és egészséges gyümölcsöt mutatunk be, mely piacokon, üzletekben könnyen beszerezhetők. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk mellett közös jellemzőjük, hogy mindhárom sárgás színű.
Sárgabarack – kajszibarack
Gyümölcse gömbölyű, vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű színezettséggel. Húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemes ízű.
Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas.
Többek között A-vitamin, béta karotin, b17 vitamin, kálium, kálcium foszfor és c-vitamin található benne.
Nektarin
A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból származnak.
Vitamintartalma: Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést. A pektin a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Sárgadinnye
A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs (termesztési technológiáját illetően zöldség). Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.
Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin.