Tippek a fülben maradt víz kiszedésére!
2017. július 27. írta: Gyógyfutár1

Tippek a fülben maradt víz kiszedésére!

Nyár közeledtével egyre több időt töltünk strandon, így gyakrabban fordul elő, hogy fürdés közben víz kerül a fülünkbe, ami csak hosszabb idő elteltével tud kiürülni. A bent ragadt víz feláztathatja a hallójáratot, fülfájdalmat, viszketést, hallásproblémákat, súlyosabb esetben akár maradandó halláscsökkenést, vagy egyéb súlyos szövődményeket okozhat.

Miért nem ürül ki a víz?

A meleg időnek köszönhetően a fülben található faggyú- és verejtékmirigyek több fülzsírt termelnek, ami emiatt nehezebben ürül ki a fülből, így fülzsírdugó jöhet létre. Ez önmagában még nem okozna problémát, azonban a fülbe került víz hatására a fülzsír megduzzad, eltorlaszolja a hallójáratot, ezért a bent rekedt víz már nem képes kijutni. A vízzel áztatott szöveten keresztül a kórokozók könnyebben jutnak be, viszketést és hallójárat-gyulladást okozhatnak. A hallójárat-gyulladást úszófülnek is nevezik, mivel gyakran fordul elő azoknál, akik sok időt töltenek a vízben vagy a víz alatt.

Házi praktikák

Néhány egyszerű módszer segítségével mi magunk is megpróbálhatjuk kitisztítani a bent maradt vizet.

- Első lépésként hajtsuk a fejünket arra az oldalra, ahol az eldugult fül található és próbáljuk meg kicsorgatni a vizet. A fejünk ismételt oldalra hajtásával, illetve a túloldali fülünk óvatos ütögetésével vagy egy lábon ugrálással segíthetünk a gravitációnak.

- A másik megoldás, ha a tenyerünket rányomjuk az eldugult fülünkre, oldalra hajtjuk a fejünket, majd hirtelen elvesszük onnan a kezünk, és az így keletkező nyomáskülönbség hatására a víz kijut a hallójáratból. Mindkét esetben fontos, hogy óvatosak legyünk és ne tegyünk olyan hirtelen mozdulatot, ami megsértheti a dobhártyát vagy fájdalmat okoz.

- Megpróbálhatjuk hajszárítóval vagy fülgyertyával felszárítani a bent ragadt vizet.

- Megoldás lehet az is, ha éjjel az eldugult fül oldalán alszunk.

- Pár csepp fülpiszkálóra helyezett, enyhe alkohol-ecet keverék is segíthet eltávolítani a felgyülemlett fülzsírt.

A fülmosás

Ha a helyzet 2-3 nap múlva sem javul, feltétlenül forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz. A fülmosás egy gyors, fájdalommentes beavatkozás, mely során a kezelőorvos a fülzsír eltávolítása céljából testhőmérsékletű vizet juttat a fülbe. A hallójárat vagy a dobhártya sérülése esetén fülmosás helyett szívással tisztítja ki a fület.

holiday-woman-underwater-swim-water-girl-diving-422546.jpg

Megelőzés

Ha sok időt töltünk vízben, célszerű elejét venni a hallójárat-gyulladás kialakulásának. A legegyszerűbb megoldás, ha csak a víz felszínén úszunk vagy a felvett úszósapkát ráhúzzuk a fülünkre is. Használhatunk azonban külön erre a célra kialakított termékeket is. Az úszóknak ajánlott füldugó megakadályozza a víz befolyását, azonban az alváshoz használt füldugóval ellentétben nem csökkenti a hallást, és a körülöttünk lévők beszédét is értjük. A strandon alkalmazható fülcsepp egy vékony bevonatot képez a fül külső részén, ami megóvja a bőrfelületet a kórokozók okozta fertőzésekről.

A témához kapcsolódó cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr8012547643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása