Miért szeretjük a kókuszolajat?
2017. június 03. írta: Gyógyfutár1

Miért szeretjük a kókuszolajat?

A kókuszolajat néhány évvel ezelőtt kezdték el felfedezni maguknak a tudatos és reform táplálkozás hívei, és sikere az elmúlt években egyre nagyobb. Mi miatt érdemes kókuszolajat használnunk az olaj és a zsír helyett, és mi mindenre használhatjuk még?

Mi is az a kókuszolaj?

A kókuszolaj, vagy más néven kókuszzsír a kókusz belsejében lévő anyagból készülő növényi olaj. Különlegessége, hogy 25 Celsius fok felett megolvad, ilyenkor folyékony és olajszerű. 25 Celsius fok alatt pedig szilárd, és olyan állagú körülbelül, mint a vaj. A szervezetünk számára a leghasznosabb a finomítatlan kókuszolaj, ez táplálóbb, és finom, kókusz aromája van. Sütéshez viszont kiváló a finomított kókuszolaj is, ami semleges ízű.

Miért egészséges a kókuszolaj?

- Mert annak ellenére, hogy a kókuszolaj nagyobb része telített zsírsavakból áll, ezek olyan szerkezetűek, amik könnyen emészthetőek, és nehezebben rakódnak le a szervezetünkben. A kókuszolaj fogyasztása ideális lehet olyanoknak is, akiknek emésztőrendszeri panaszaik vannak.

- Olajban és zsírban történő sütéskor egészségkárosító hatású anyagok szabadulhatnak fel. Ha kókuszzsírban sütünk, akkor ettől megkíméljük a magunk és családunk szervezetét.

- A Magyar Cukorbetegek Szövetsége amellett érvel, hogy cukorbetegek is fogyaszthatnak kókuszolajat, mert tápláló hatást fejt ki a sejtekre, inzulin jelenléte nélkül.

- Antibakteriális hatása van magas laurinsav tartalma miatt.

coconut-1501334_960_720.jpg

Mi mindenre használhatjuk a kókuszolajat?

- Legtöbben az olajban és zsírban sütés kiváltására használják, azok egészségesebb alternatívájaként. Erre kiválóan alkalmas, mert finomított verziója semleges ízű, és a benne sült ételek nagyon finomak lesznek. A hagymát szép aranybarnára lehet pirítani benne, és a rántott sültek is ropogósra süthetők. Hasábburgonya készítéséhez szintén ideális.

- Süteményekbe használhatjuk vaj és margarin helyett.

- A bőr és a haj ápolására is alkalmas. Kiváló masszázsolajat készíthetünk úgy, ha egy picit (épp csak annyira, hogy megolvadjon) felmelegítünk 3-4 evőkanálnyi kókuszolajat, és ebben elkeverünk öt-tíz csepp illóolajat. Ha a cél az izomlazítás, izomfájdalmak csökkentése, akkor jó hatású lehet a rozmaring, az erdei fenyő és a kúszó fajdbogyó olaja. Relaxáláshoz pedig nagyon jó a levendula, rózsafa és jázmin illóolaj.

- A megolvasztott kókuszolajat hajvég ápolószerként és hajpakolásként is használhatjuk. Dörzsöljük bele a fejbőrbe, és kenjük fel a hajra a kókuszzsírt, majd néhány óra múlva mossunk hajat.

További cikkeket itt olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr7512547543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása